+385 98 224 344 info@tomido.hr

Fotonaponski sustav je jedan od suvremenih elektroenergetskih izvora. Sustav je pozitivan prije svega jer omogućuje održivu opskrbu električnom energijom, osim toga ne opterećuje okoliš. Bit fotovnaponskog sustava su grupe ćelija koje pretvaraju Sunčevu energiju u električnu struju.

1. Prednosti i slabosti “fotonapona”

Korisnici često pribjegavaju fotonaponskim sustavima jer je u pitanju način dobivanja električne energije koji ne šteti okolišu, ne stvara štetne emisije, pri tome je vrlo je tih i nesmetan. Sustav ima i negativne značajke, još uvijek ima malu učinkovitost i relativno je skup.

2. Kada se sustav upotrebljava?

Fotonaponski sustav možemo gotovo uvijek upotrijebiti. Često se upotrebljava za objekte koji su udaljeni od javne električne mreže (samotna poljoprivredna gospodarstva, planinske kolibe i sl.). Sve češće se upotrebljava za objekte koji su smješteni u blizini centralne električne mreže, osobito kada korisnici žele čist i održiv izvor električne energije. Unatoč činjenici da objekt dobiva električnu energiju iz fotonaponskog sustava, obično je također priključen na javnu mrežu. Tako u mjesecima s manje sunca dobivamo električnu energiju iz mreže, a u mjesecima s puno sunca možemo prodati energiju natrag u centralnu mrežu.

Pročitajte naš stručni članak u cijelosti na EMAJSTOR web stranici.

Pin It on Pinterest

Share This